Så er endnu en intensiv dag i den danske stand slut. Vi har igen haft mange besøg og fået mange interessante diskussioner om, hvordan verdenssamfundet kan samle sig om indsatsen mod den globale opvarmning. Bestseller publikationen i standen er Regeringens strategi for tilpasning til klimaændringer i Danmark.

Den kan du læse her:

Regeringens publikation: Strategi for tilpasning til klimaændringer i Danmark

http://ens.netboghandel.dk/PUBL.asp?page=publ&objno=16316160

Blog Image

Blog Image

Men selv uden for konferenceområdet er klimaet på dagsordenen. Poznan er klædt i klimaklæder, og næsten uanset hvor man vender blikket, så er ”klima” kodeordet i reklamer og andre annonceringer. Et stort skilt på hovedbanegårdens facade reklamerer således for Rockwool isolering med ordene: ”Insulate your house – consider the climate”.

Blog Image

Blog Image

Og på gågaden er der opstillet en pavillon, der annoncerer EU´s indsats mod klimaændringerne. Her er effekten af klimaændringerne symboliseret igennem de smeltende gletschere på jorden. To opstillinger med isblokke placeret oven på et akvarium med en udskåret storby i silluet på bunden taler deres eget sprog. Her kan man med egne øjne se, at isen smelter og fylder akvariet op.

Blog ImageBlog Image

Det kunne være et symbol på Indlandsisen i Grønland, hvor målinger viser, at isen i øjeblikket taber masse i et tempo, som vi ikke har set før. Det bekymrer mange, og Klima- og Energiministeriet har søsat et program til overvågning af Indlandsisen, med forskere fra GEUS ved rorpinden.

En af vores præsentationer i standen fortæller om dette program, som kaldes PROMICE: Programme for Monitoring of the Greenland Ice Sheet. Ved hjælp af målestationer på Indlandsisen og målinger fra fly og satellitter er forskerne i gang med at finde ud af, hvordan isen reagerer på klimaet. Hvis du vil vide mere om forskernes arbejde på den grønlandske indlandsis, så kan du læse de korte artikler:

Hvis Indlandsisen smelter

http://www.geus.dk/publications/div-artikler/miljoe_danmark_5_06_p14-15-dk.htm

A new programme for monitoring the mass loss of the Greenland ice sheet

(En artikel i publikationen: Geological Survey of Denmark and Greenland Bulletin 15, 2008)

http://www.geus.dk/publications/bull/nr15/index-dk.htm

Yderligere oplysninger om PROMICE:

Andreas Ahlstrøm, GEUS

Tlf: 38 14 27 94

E-mail: apa@geus.dk

Blog Image